Sissejuhatav loeng oli ULME!

Kahel eelneval nädalal toimus lavastuse “Nornide mängud” sissejuhatav loengusari. Kokku toimus neli vestlusõhtut teemadel: “Mis on mäng?”, “Mäng ja tehnoloogia”, “Mäng ja ulmekirjandus” ja “Mäng ja müüt”. Loengusarja lõpetas töötuba Raadi lennukiangaaris, kus lavastaja ja trupp näitasid, kuidas sünnib lavastuse stsenaarium.

org

14. juunil toimus loengusarja kolmas üritus, kus külalisena esines Andrus Org. Org on kirjandusteadlane, kes loeb ka Tartu Ülikoolis. Mees on suur kirjandushuviline, eriti huvitub aga ulmekirjandusest – juba ülikooli ajal uuris ta seda žanri ja tegi koolitöö teemal “Eesti ulmekirjandus”.

Kirjandusteadlane jagas kuulajatele lehed, kus ulmekirjandus on kolmeks alaliigiks jaotatud – fantaasiakirjandus, õuduskirjandus ja teaduslik-fantastiline kirjandus. Kõigi nende kolme žanri kohta võib öelda “ulme”.

This slideshow requires JavaScript.

Vaadates nimekirja tekkis kuulajatel küsimus, mis on hurraaulme. Org seletas, et see on sotsialistlikus stiilis ulmekirjandus, milles vallutatakse kosmost või maailma hurraa saatel ehk optimistlikult, paatoslikult.

Eestis on eriti populaarsed õudus- ja fantaasiakirjandus, näiteks õudusjutud või lood paralleelmaailmast. Ulmekirjanduses on tihti žanrid üksteisega põimunud. Eesti üks kuulsamaid ja populaarsemaid ulmekirjanikke on Indrek Hargla, kes kirjutab oma ulmeteosed koomilises võtmes. Veel näiteid: Rein Sepp “Viimne üksiklane” ja Boris Kabur “Kosmose rannavetes”.

20. sajand on ulmekirjandusse kaasa toonud rohkesti düstoopia teemaatikat. Tänu tehnika arengule on järjest menukamaks kujunenud katastroofil põhinevad teosed. Noorte düstoopiat on kujutatud näiteks nii filmi kui raamatuna väga populaarseks osutunud “Näljamängudes”. Musta Kasti suvelavastuses toimub tegevus samuti düstoopias.

mustkast-ulmekirjandus-15.JPG

Andrus Orgu oli põnev kuulata. Lisaks huvitavale jutule oli tal ka kaasas erinevaid raamatuid. Kuulajate seas oli palju loengust huvitatud teatri- ja kirjandushuvilisi, kes julgesid mehele esitada arutelu pakkunud küsimusi. Küsiti ka Orgu jaoks kõige kardetum küsimus: “Milline on Teie enda lemmik ulmekirjanduse teos?”. Mees naeris ja mõtles pikalt, ent lõpuks jäi vastuse võlgu. Küll aga nimetas ta ühe lemmikautorina Hargla.

org, parem.JPG

Leave a comment